Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • 064/20-10-033
  • 033/771-222

KMF-AGROROKER (Klub maldih farmera - Agroroker)

KMF - Agroroker je osnovan 2006 godine, kao potreba mladih iz ruralnih oblasti da se negde okupljau, druže, iskazuju na razne načine i usavršavaju. Mladi u našem selu kao u ostalom u većini sela u srbiji nisu organizovano delovali niti su mogli da skrenu požnju na svoje postojanje i potrebe, i eto pošto smo u udruženju imali dosta mladih rešili smo da osnujemo Klub mladih farmera. Naravno ni taj posao nismo radili sami.

Zahvaljujući delovanju UN-FAO na ovim prostorima i posle formira udruženja mi smo se jasno izjasnili da želimo da putujemo da se družimo sa vršnjacima iz drugih zemalja i kultura. Da u naše selo donesemo neka nova znanja i navike. Da pokušamo edukacijom da napravimo bolje ljude, da društveno korisnim radom skrenemo pažnju na naše postojanje. Pomagajući starima stvorimo pozitivan imidž našeg kluba i udruženja. 

Po formiranju kluba, bilo je teško, sredstava uvek malo. Deca nikako nisu mogla da shvate da sve što nabavimo i dobijemo, pripada njima. Da to treba da čuvaju, da treba timskim radom savlađivati sve prepreke. Mi smo to uspeli. Toliko smo aktivnosti imali i na tako lepim mestima bili da bi ovaj sajt pet godina mogli puniti. Kasnije slike sa nekih aktivnosti ćemo i prikazati.

Najveći uspeh KMF-a je bio studiska putovanja na preko deset destinacija mnogih od članova. Zatim prijem članova Ruralne omladine Evrope u sastavu od petnaest zemalja. Ravnopravno članstvo u Rural Youth of Europe , Yung Farmers Club of England. 

Kad pogledamo iza sebe, stvarno imamo razloga da verujemo da smo radili pravu stvar. Zahvaljujući toj omladini jedna manifestacija još uvek živi a to je Dani Sela - Ivanje. 

Sa finansijama stojimo slabo, nemoguće je obezbediti dovoljno sredstava i ostvariti sve te kontakte bez dobro dobre finansiske pomoći. 

Formiranjem kancelarija za mlade u sastavu ministarstva omladine i sporta Srbije, ruralna omladina je potpuno zapostavljena iako deca u ruralnim oblastima stvarno nemaju mogućnosti ni za kakve aktivnosti. Čak i deca u marginalnim područjima ni u centrima opština nemaju posebno kakav izbor aktivnosti, ali ih imaju. Deca sa sela su stvarno prepuštena sama sebi i njihov javni sportski i kulturni život je na znatno nižem nivou nego kod vršnjaka iz grada.

Kroz naš klub je prošlo mnogo dece, i planiramo da izbacimo slike svih njih iz tog perioda. Moramo napomenuti da je klub napravilo dvadesetak devojčica i dečaka "92 godišta. Klub je imao mnogo uspona i padova ali zebnja će postojati sve dok deca osnivača ne zauzmu liderske pozicije u ovom klubu. Tek tada ćemo biti sigurni da će klubovi trajati i da će uspešno raditi. 

Veliku pomoć smo imali od predsednika mesne zajednice koji nam je besplatno ustupio stvarno prestižan prostor, koji nam je omogućio da opstanemo i nešto postanemo. Bez tih prostorija ne bi sigurno postojali. Pored toga mesna zajednica Ivanje je jedna od retkih koja je uspela da sačuva i renovira zadružni dom. Čak i da deo koji je bio dodeljen jednom velikom preduzeću povrati u svoje vlasništvo. Možda nije mesto da navedemo ime ovog čoveka ali neka zna da smo mu svi zajedno bezgranično zahvalni. 

U 2014 godini planiramo da tražimo sredstva od ministarastva poljoprivrede, omladine i sporta skromna sredstva kojima bi obezbedili minimum za funkcionisanje kluba. Moramo napomenuti i delovanje CUPM Centra za unapređenje preduzetništva mladih koji u svom programu u najavi imaju formiranje asocijaciju ruralne omladine sa krajnjim ciljem da se pridružimo Evropskoj organizaciji Ruralne omladine za koju mi sa ponosom možemo da kažemo da smo mi predstavljali Srbiju na mnogim mestima i u mnogim državama kao i da je ime našeg vođe kluba upisano u ruralnoj omladini Evrope kao ime predstavnika Srbije u toj organizaciji. 

Nadam se da ćemo svakim danom dopunjavati ovaj sajt kako bi upoznali ljude dobre volje i prijatelje kluba i udruženja da nam pomogunu na bilo koji način da trajemo, živimo i radimo. 

Moramo jednu tužnu stvar da napomenemo, kad god smo nekoga trebali da pošaljemo na neko studisko putovanje ili razmenu članova negde u Evropu, problem je bio naći nekoga ko može da govori engleski. Imali smo mi u svojim aktivnostima i kurseve engleskog ali nikada nisu bili dovoljno dobri da bi neko progovorio. mnogi od članova u početku nisu imali mail adrese. U kućama je sve više ADSL-ova ali nedovoljno!!! Standard i obrazovanje ljudi sa sela je teško ali ne i nemoguće promeniti. Mi samo hoćemo da mladima iz sela omogućimo iste šanse za obrazovanje i sticanje neformalnih znanja koja imaju njihovi vršnjaci iz grada. Dođite i posetite nas. 

Kontakt podaci

PIB: 103278046
Matični  broj: 17532928
Euro Banka  250-414-0000185060-12
Udruženje stočara Agroroker

Anketa

Da li ste bili na nekoj od naših manifestacija?