Serbian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • 064/20-10-033
  • 033/771-222

Otkup vune,

 

Otkup vune se pojavio kao potreba članova udruženja da plasiraju svoju sirovinu. U našem udruženju imamo članove kojima je ovčarstvo glavna poljoprivredna delatnost. U ovoj oblasti odavno nije dobro. Ko nema plašnjake i slobodnog čobanina, taj je u velikom problemu. I na kraju krajeva uvek ispadne da ove životinje ljudi gaje iz ljubavi ili navike. Od profita nigde ni nagoveštaja. Živimo u nerazvijenom takozvanom marginalnom području, daleko od Beograda daleko od "Srbije", koja kao da je zaboravila ove prostore. U opštini Prijepolje od skoro postoji matična služba, ali nikako da stignu prvi matični brojevi, tako da sve pogodnosti koje obazbeđuje država preko ministarstva propadaju. Umatičen je mali broj krava i to najčešće kupljenih iz "Srbije". Krave, ovce i koze sa ovih prostora još uvek nemaju matičnu evidenciju. 

Da se vratimo na otkup vune. Primorani da negde plasiramo svoju vunu, shvatili smo da je količina kojom raspolažemo bez značaja za dobijanje dobre cene. Tako da smo počeli da je skupljamo na gomilu, i tek kada skupimo pristojne količine otpremimo je prerađivaču. Ako prikupimo velike količine otkupljivači rado dođu i do nas, e to je pravo zadovoljstvo. I zamislite tada još i najbolje plaćaju. Ali moram napomenuti da je to ogroman posao sa mnogo zarobljenih sredstava. A opet za razliku od perioda kada se vuna bacala po potocima ili gurala na tavane, sada je situacija znatno drugačija. Mi odvojimo neke novce za izmirenje otkupne cene proizvođačima, i prikupimo dovoljno za otpremanje. Naravno, trudimo se da članovima i komšijama damo što bolju cenu, kako bi ih podstakli da malo više vremena posvete, higijeni ovaca, klasifikaciji vune. Načinu pakovanja i svemu onome što im nije u navici, a za postizanje dobre cene je jako bitno. Najbolje se plaća čista vuna, dobrog kvaliteta, dobto upakovana i dovezena do našeg skladišta. 

U našem kraju je naj zastupljenija sjenička ovca, mada novi farmeri nabavljaju i druge rase, kao što su pirotska oplemenjena ovca u šumadiji poznata kao mis ovca, virtemberg ovce, il d" franc i mešavine svega ovoga. Pošto smo govorili o teškoj situaciji u ovčarstvu, to je i uticalo na to da se i farmeri koji su planirali da gaje recimo mesnatije ili mlečnije rase ovaca od sjeničke, još jednom ozbiljno zapitaju da li u našem kraju to ima ekonomske efekte. Razlozi za to su mnogobrojni. Sjenička ovca najbolje podnosi našu klimu, najbolje rezultate daje na našim planinskim pašnjacima i najlakše se jagnji na snegu. 

E sad kad bi bilo snage i dovoljno hrane za stajski uzgoj ovaca, ili dobre ograđene parcele negde u dolini Lima, rezultate mnogo bolje bi dala bilo koja od gore pomenutih rasa, ali ... ali ... siromašno je naše društvo za takve uslove gajenja. 

Sva ova priča je ispričana iz razloga da vam ovim šarenišom rasa pribliižimo kakva je naša vuna. Eto baš takva. Ako dodamo i par crnih ovaca kojih obično u stadu imaju farmeri u količini od jedne i dve ovce, dobijemo pravo bogatstvo različitih niti, i dužina i boja, mi imamo za svakoga po nešto. A da ne bi mnogo pisali najbolje pogledajte par slika naših ovaca.  

 

Kontakt podaci

PIB: 103278046
Matični  broj: 17532928
Euro Banka  250-414-0000185060-12
Udruženje stočara Agroroker

Anketa

Da li ste bili na nekoj od naših manifestacija?